Opleiding proza
Eerste jaar
Creatieve bronnen
Je leert voeling te krijgen met je eigen creatieve bronnen. Je onderzoekt wat jouw beste schrijfroutine is en leert omgaan met de uitdagende kanten van het schrijverschap.
4 sessies, verspreid over het jaar
Docent: Dirk Van Boxem
Verhaalkunde
Hoe werkt een verhaal? Welke keuzes bepalen het DNA van een vertelling? In deze module leer je de principes waardoor thema, toon en stijl resoneren met karakters en plot. We bestuderen die wisselwerking op alle niveaus: van de hoogste vertelboog tot in de beats van een scène.
6 sessies
Docent: Marc Willems
Literaire technieken
In deze module experimenteer je met de diverse aspecten van een literaire tekst, van structuur over dialogen tot setting en perspectief. Je ontdekt welke gevolgen jouw keuzes hebben voor je personages en bijgevolg je hele verhaal. Door tekstanalyse en schrijfopdrachten word je je beter bewust van de verschillende aspecten van een literaire tekst. Zo kom je tot een rijkere, meer gelaagde roman of verhalenbundel.
10 sessies
Docent: Peter De Voecht
Literaire context
Aan de hand van Nederlandstalige werken ontdek je hoe de techniek van het prozaschrijven in de 20e eeuw evolueerde en krijg je informatie over literaire stromingen en invloeden. Je leert lezen als een schrijver en reflecteert op die manier ook over je eigen schrijfstijl.
6 sessies
Docent: John Vervoort
Projectdagen en feedbackgroepjes
Tijdens de projectdagen in het eerste jaar wordt de praktijk van de feedbackgroepjes geconsolideerd. Je leert op de juiste manier feedback te vragen en feedback te geven op elkaars werk. Er zijn zes begeleide projectdagen. Verder rekenen we erop dat je met je feedbackgroep maandelijks (met uitzondering van de maanden waarin er een projectdag valt) een feedbackgroep organiseert. Deze feedbackmomenten vormen meteen ook een stimulans om gestaag voort te werken aan je eigen literaire project.
De projectdagen vinden altijd plaats op zaterdag. De tussenliggende feedbackmomenten spreek je onderling af met jouw groepje.
Begeleiding: Jeroen Theunissen, Chris Ceustermans
Auteurslezingen
We organiseren 4 auteurslezingen voor de studenten van het Opleidingsjaar Literair Schrijven en van SchrijversAcademie. Dit zijn stuk voor stuk bijzondere ontmoetingen met auteurs die ons een inkijk geven in de interne keuken van het schrijverschap. Daarnaast geeft het je de kans je medestudenten uit het tweede jaar te ontmoeten.
Creatief Schrijven werkt hiervoor samen met Behoud de Begeerte. De lezingen vinden plaats op dinsdagavond in bibliotheek Permeke.
4 sessies
Bekijk hier eerdere auteurslezingen.
Tweede jaar
Uitdieping
In deze workshop schaaf je verder aan je schrijftechniek en bouw je wat je in het eerste jaar leerde verder uit. Je gaat op zoek naar je eigen stem, leert kritisch naar je eigen tekst kijken en zoekt oplossingen voor knelpunten.
10 sessies
Docenten: Ingrid Vander Veken (woensdag) en Kathy Mathys (zaterdag)
Literaire veld
Hoe treed je met je werk naar buiten? Hoe ziet het literaire landschap eruit en hoe kun je jouw plaats daarin verwerven? Hoe werkt een uitgeverij en hoe contacteer je die het beste? En wat zijn jouw rechten als auteur? Op deze en andere vragen bieden gastdocenten uit het boekenvak je een antwoord.
4 lezingen
Docenten: gastdocenten uit het boekenvak
Projectdagen en feedbackgroepjes
Ook in het tweede jaar wisselen projectdagen en feedbackgroepjes zich af. Tijdens de projectdagen krijg je nu individuele feedback op jouw literaire project.
Vakjury
Gedurende de eerste twee jaren van de opleiding werk je aan een eigen manuscript. Op het einde van deze twee jaar kan je dit manuscript voorleggen aan een vakjury, die je met een frisse blik professionele feedforward geeft op je werk.
Derde jaar (optioneel)
De vakjury kan je een manuscriptjaar adviseren. Onder de vakkundige begeleiding van een auteur naar keuze werk je verder aan je manuscript. Samen met je begeleider stel je hiervoor een werkplan op. Je bespreekt voor welke onderdelen je precies begeleiding wil en legt dit schriftelijk vast. Tijdens dit manuscriptjaar zijn er vier ontmoetingen (live of online) met je begeleider. Jullie vullen vooraf de doelstellingen en de randvoorwaarden vooraf samen in. Tijdens het laatste gesprek formuleert je begeleider advies over de verderzetting van jouw project.
SchrijversAcademie en Opleidingsjaar Literair Schrijven genieten de steun van Literatuur Vlaanderen.