Je kandidaat stellen voor SchrijversAcademie

Hieronder lees je de uitleg over het toelatingsproces voor 2022. Vanaf donderdaf 30 maart 2023 vind je hier alle uitleg over de toelating voor 2023.

**

SchrijversAcademie richt zich specifiek tot aspirant-schrijvers met literaire ambities. Ieder jaar selecteert een jury uit een ruime groep kandidaten een dertigtal mensen die kunnen aantonen dat ze een goede pen hebben én de ambitie en het doorzettingsvermogen om te werken aan een voldragen eigen project.

Je wordt toegelaten na een selectieprocedure die bestaat uit drie stappen.

Meer gedetailleerde informatie over de selectieprocedure vind je hier.

Stap 1: Je kandidaat stellen en de eerste proef

Via de inschrijvingsmodule geef je je gegevens in en geef je aan voor welke groep je je kandidaat stelt. 

Daarnaast stuur je ons een eerste proef in. Die bestaat uit twee delen:

  • een voorstelling van de roman, poëzie- of verhalenbundel waaraan je wil schrijven (literaire proef 1),
  • een voorstelling van jezelf als schrijver (mini-essay).

De deadline hiervoor is dinsdag 10 mei 2022.

Stap 2: Tweede proef

Uit alle inzendingen selecteert de jury 45 kandidaten die mee kunnen doen aan de tweede proef. Deze bestaat uit een beperkte schrijfopdracht. Je krijgt de opdracht op 7 juni en hebt een week de tijd om die te schrijven. Je krijgt dan ook de uitnodiging voor het selectiegesprek dat zal plaatsvinden op 18 of 19 juni. Hou dus zeker die data vrij.

 

Stap 3: Gesprek

Tijdens het gesprek bevraagt de jury je over je ingezonden teksten - literaire proef 1, mini-essay, tweede proef. Tijdens dat gesprek willen we je als persoon beter leren kennen. We verkennen hoe je staat tegenover feedback geven en ontvangen, hoe je je voelt bij deel uitmaken van een groep studenten, welke leernoden je precies hebt, etc.

 

Heb je nog meer vragen? Hier vind je meer uitgebreid antwoord.