De opleiding

SchrijversAcademie is een tweejarige opleiding die als doel heeft de schrijver in jou te doen groeien.

Met jouw manuscript als basis, willen we jou aan de hand van lesmodules, projectdagen en lezingen versterken in de verschillende rollen die je als auteur opneemt: de schrijver als onderzoeker, kunstenaar, vakman, speler in het literaire veld en promotor van het boekenvak. We willen jou het gereedschap in handen geven dat je nodig hebt om zelfstandig verder te timmeren aan de weg naar het schrijverschap. 

Tijdens het eerste jaar volg je wekelijks les. Afhankelijk van je keuze voor poëzie of proza, krijg je inzicht in verhaalkunde, literaire technieken, poëziegeschiedenis, materialiteit, literaire context en hedendaagse dichters. Daarnaast werk je tijdens de projectdagen in groep aan je eigen tekst. 

In het tweede jaar zijn er minder lesmomenten, zodat je meer ruimte hebt om te werken aan je eigen project. Bovendien krijg je via een lezingenreeks inkijk in het boekenvak. Er komt een uitgever op bezoek, een debutant, een redacteur van een literair tijdschrift en iemand van de Vlaamse Auteursvereniging. 

Aan het einde van de opleiding bekijkt een vakjury hoe ver jij als schrijver staat. Ben je klaar om het werkveld in te stappen en je manuscript te pitchen bij een uitgever of in eigen beheer op de markt los te laten? Heb je nog wat meer tijd nodig om jouw traject af te ronden en is een manuscriptjaar eerder iets voor jou? Ben je klaar om een podium op te springen en als Slam Poet je kans te wagen of is het nog te vroeg? Op die en andere vragen probeert de jury zo gepast mogelijk antwoord te geven.