De opleiding

SchrijversAcademie is een driejarig traject voor schrijvers die aan een boek werken (een roman of verhalende feitenliteratuur) of aan een poëzieproject.

 

Samen met jou ontwikkelen we je eigen stem, zoeken we voor jouw werk de gepaste vorm en proberen we het meest geschikte nest te vinden voor jouw artistieke ei.

Onderweg kruisen een twintigtal gevestigde auteurs jouw pad. Tijdens leermomenten, masterclasses en workshops versterken zij jou in de verschillende rollen die je als auteur opneemt: onderzoeker, kunstenaar, vakman, speler in het literaire veld en promotor van het boekenvak. 

 

In het eerste jaar gaan we op zoek naar jouw unieke schrijversstem. Naast aandacht voor jouw eigen project in een kleine groep van gelijkgestemden woon je auteursgesprekken bij, ontdek je invloedrijke teksten van voorgangers, experimenteer je met literaire technieken en tast je de grenzen af van het geschreven woord.

 

Tijdens het tweede jaar verschuift de focus naar je eigen project. In kleine groep wissel je feedback uit met medeschrijvers, onder de deskundige begeleiding van een gevestigde auteur. Daarnaast verdiep je je in de wetten van de verhaalkunde of verken je de uithoeken van het poëtisch universum. Ook het schrijfproces krijgt aandacht: hoe spreek jij je creativiteit aan? Je leert ook in het tweede jaar weer nieuwe auteurs en teksten kennen.

 

Het derde jaar staat in het teken van jouw schrijverschap. Welk soort schrijver wil je zijn? Wat betekent het om schrijver te zijn? Welke wetten en normen gelden er? Wat doet een uitgever? Hoe bereid je je voor op een debuut en wat komt daar bij kijken? Welke tijdschriften hou je best in de gaten? Hoe ziet een auteurscontract eruit en waar moet je op letten? Hoe wil jij jezelf als kunstenaar tonen aan het grote publiek? Op al deze vragen proberen we samen antwoorden te vinden.

 

Aan het slot van het traject krijg je een opleidingscertificaat.